Noc kostolov bola spojená so začiatkom putovania relikvie sv. Cyrila

03.06.2012 Prešov

Prešov 3. júna (TASR) - Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak v piatok 1. júna v Prešove v slávnostnom sprievode prevzal od košického arcibiskupa a metropolitu Bernarda Bobera relikviu sv. Cyrila, ktorá v rámci prípravy na Jubilejný rok 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie putuje po jednotlivých diecézach a eparchiách Slovenska. TASR o tom informoval hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík.

Spresnil, že po skončení putovania po Košickej arcidiecéze bude teraz relikvia dva mesiace putovať po Prešovskej archieparchii. „Arcibiskup Ján povedal, že s radosťou víta v prešovskej gréckokatolíckej katedrále dvoch apoštolov – apoštola Košického arcibiskupstva v osobe Mons. Bernarda Bobera a apoštola Slovanov sv. Cyrila, ktorý je gréckokatolíkom taký vzácny a blízky,“ povedal Petrík.

Archijerejskú svätú liturgiu, ktorou sa v prešovskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa začala aj Noc kostolov, s vladykom Jánom Babjakom slávil Mons. Bernard Bober, emeritný biskup Ján Eugen Kočiš a asi tridsať kňazov. V homílii sa veriacim prihovoril košický arcibiskup. „Práve misia sv. Cyrila a Metoda nám pomohla nájsť svoje miesto medzi okolitými národmi a naučila nás zároveň viac s nimi spolupracovať vďaka jednotiacej katolíckej viere. Pri dobrom pocite domova nasmerovali títo solúnski bratia náš pohľad zo slovienskej zeme k spoločnému domovu pre všetkých vo večnosti,“ povedal Mons. Bober. Zdôraznil, že nás títo naši apoštoli naučili všetko vnímať cez vieru v Ježiša Krista a zakomponoval túto skutočnosť do kontextu blížiaceho sa Roku viery, ktorého začiatok je Svätým Otcom Benediktom XVI. ohlásený na jeseň tohto roku.

Po skončení svätej liturgie sa vladyka Ján v mene celého liturgického zhromaždenia pomodlil pred relikviami modlitbu k sv. Cyrilovi.

Program v rámci Noci kostolov bol v katedrále prispôsobený prítomnosti relikvie sv. Cyrila. Prešovská gréckokatolícka archieparchia sa do iniciatívy Noc kostolov zapojila tohto roku po prvýkrát, a to v šestnástich chrámoch.
 

Vyberte región